دانشکده تغذیه و علوم غذایی
حذف وعده های غذایی، بزرگ ترین اشتباه رایج!
در دنیای مجازی و شلوغ امروزه، حذف وعدههای غذایی میتواند بعنوان یک راه کاهش وزن وسوسه انگیز باشد. با این حال، تحقیقات نشان می دهد که حفظ یک الگوی غذایی ثابت ممکن است برای سلامت جسمی و روانی و همچنین دستیابی به وزن سالم بسیار بهتر باشد.
محققان دریافتند که خوردن وعدههای غذایی منظم و یکسان در طول روز با کنترل بهتر قند خون، بهبود سطح کلسترول و کاهش خطر ابتلا به بیماریهای مزمن مانند دیابت نوع 2 و بیماریهای قلبی مرتبط است [1].
به نظر می رسد یکی از مکانیسم های کلیدی، اثر تثبیت کننده غذا خوردن منظم بر سطح قند خون و انسولین باشد.
مطالعهای در مجله تغذیه و متابولیسم نشان داد که حذف وعدههای غذایی میتواند باعث بالا و پایین شدن شدید قند خون شود که منجر به افزایش گرسنگی، خستگی و میل به غذاهای ناسالم میشود [2]. از سوی دیگر، غذا خوردن بصورت منظم به حفظ سطح قند خون یکنواخت کمک می کند.
اما فواید نظم در غذا خوردن فراتر از سلامت جسمی است. پژوهش ها نشان می دهند افرادی که کمتر از 3 وعده غذایی در روز میخورند، در مقایسه با افرادی که 3 وعده یا بیشتر میخورند، میزان افسردگی و اضطراب بالاتری دارند.
محققان بر این باورند که الگوهای غذایی نامنظم ممکن است ریتم شبانه روزی و مسیرهای عصبی شیمیایی در مغز را مختل کرده و منجر به افسردگی و اضطراب شود.
جالب توجه است که بر خلاف باور عموم، نظم در غذا خوردن می تواند منجر به کاهش وزن بیشتری شود. بر اساس پژوهش های اخیر، افرادی که 4-5 وعده غذایی مناسب و متعادل در روز می خورند نسبت به افرادی که 1-2 وعده غذایی بزرگ می خورند، وزن کمتر و شاخص توده بدنی کمتری دارند [4].
وعده های غذایی کوچکتر و مکررتر ممکن است به تنظیم هورمون های اشتها و جلوگیری از پرخوری کمک کند. البته کلیت رژیم و کیفیت غذاهایی که می خورید همچنان در درجه اول اهمیت قرار دارد. مصرف منظم یک رژیم غذایی متعادل و غنی از غذاهای کامل مواد مغذی از نظر تامین تمام نیازهای بدن اولویت اول ماست، اما ایجاد یک برنامه غذایی ثابت و طبق نظم می تواند فواید بسیار بیشتری برای ما فراهم کند.
متخصصان تغذیه توصیه می کنند برای حفظ سلامتی و کنترل وزن، 3 وعده غذایی و 1 تا 2 میان وعده در روز را بصورت هر 3 تا 4 ساعت یک بار مصرف کنید. این ریتم به حفظ قند خون و سطح انرژی پایدار در طول روز کمک می کند. همچنین مهم است که از حذف وعده های غذایی خودداری کنید، زیرا این امر می تواند بعداً منجر به گرسنگی شدید و انتخاب نامناسب غذا شود./ف.نوروزی فرد
«زهرا مغدانی» کارشناس ارشد تغذیه و رژیم درمانی گروه تغذیه بالینی دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز
نظر دهید